Skånska Travamatörklubben

Sammanställning med amatör- och montéloppen 2016. Ladda ned som pdf


Peter Arnqvist - STA:s amatörchampion 2016. Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

 

SKÅNSKA TRAVAMATÖRKLUBBEN INFORMERAR
Årsmötet hålls i mars – Amatörmatch på Malta är 7 maj – Amatörmatch på Bornholm körs i juni – För amatörmatch i Wien är datum ej beslutat – SM körs i Visby – Gåsamiddag i november.

Lotteriförsäljare under året. Ladda ned som Excel-fil

Statistik t o m 160904 Ladda ned som Excel-fil


Sammanställning med amatör- och montéloppen 2015. Ladda ned som pdf

Statistik 2015 Ladda ned som Excel-fil


Sammanställning med amatör- och montéloppen 2014. Ladda ned som pdf

Statistik 2014 Ladda ned som Excel-fil


Initiativet av bildandet av Skånska Travamatörklubben togs av Harald Möller. Möller var hästsportsjournalist. Under signaturen Equo skrev han i Sydsvenska Dagbladet. Tillsammans med Gunnar Åkesson, en annan dåtida entusiast, samlade Möller ett gäng likasinnade till en sittning på Hotell Tunneln, en träffpunkt för den tidens hästfolk.

Förutom Möller och Åkesson deltog Albin Andersson, Manfred Andersson, Folke Jacobson, John Persson och Walter Persson.

Dessa herrar drog upp riktlinjerna för klubben och dess verksamhet och beslöt att ett konstituerande sammanträde skulle hållas den 7 mars. Året var 1946.

Skånska Travamatörklubben var den första i sitt slag i Sverige och blev därigenom en förebild för andra föreningar runt om i landet. Tillsammans med amatörklubberna på Solvalla och Åby bildade STA 1958 Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR)

Fyra år tidigare, 1954, hade STA's ordförande Kjell Nilsson varit med om att i Paris bilda Fédération Européene des Gentlemen et Amatturs de Trot (FEGAT).

I och med bildandet av den europeiska amatörfederationen blev det internationella utbytet mycket intensivare än tidigare och STA har haft ett mycket livligt utbyte av travamatörer från andra länder.

Skånska amatörkuskar har förutom i de skandinaviska länderna kört lopp i USA, Kanada, Tyskaland, Holland, Belgien, Frankrike, Schweiz, Österrike, Ungern, Ryssland, Spanien, Italien och Malta.


Jägersro, Box 9506, 200 39 MALMÖ ~ Telefon: 040-671 82 00 ~ Fax: 040-671 82 50

Webbproduktion: Ahltorpmedia AB